全国

热门城市 | 全国 北京 上海 广东

华北地区 | 北京 天津 河北 山西 内蒙古

东北地区 | 辽宁 吉林 黑龙江

华东地区 | 上海 江苏 浙江 安徽 福建 江西 山东

华中地区 | 河南 湖北 湖南

西南地区 | 重庆 四川 贵州 云南 西藏

西北地区 | 陕西 甘肃 青海 宁夏 新疆

华南地区 | 广东 广西 海南

  • 微 信
    高考

    关注高考网公众号

    (www_gaokao_com)
    了解更多高考资讯

  • 家长帮APP
    家长帮

    家长帮APP

    家庭教育家长帮

    iPhone Android

高考资源网高考真题 | 高考模拟题 | 高中试卷 | 高中课件 | 高中教案
您现在的位置:首页 > 高考资源网 > 高中教案 > 高三英语教案 > 高三英语教案:《Social and personal》教学设计

电子课本

高考真题

高考模拟题

高中试卷

高中课件

高中教案

高三英语教案:《Social and personal》教学设计

来源:精品学习网 2018-11-13 18:26:10

  高三英语教案 Social and personal

  教学目标


  语言要点:1.work out 2.so long as 3.have,a gift for 4.show sb.around 5.Morse code 6.for one thing 7.ask for information 8.manage about sb. 9.There’s no doubt about… 10.carry messages 11.put a message into… 12.in the

  交际用语: 1.I’m sorry… 2.I apologize… 3.Please excuse me. 4.That’s nothing. 5.Never mind. 6.What a shame! 7.I ought to…. 8.Forget it.same direction

  语法:主要复习被动语态的用法,关于这一点在第63课的“语法学习”和“语法练习”中显得更为突出。相比较而言,第 63课“3 Grammar practice中的用被动语态改写文章更有实用意义,因为这项练习从根本上跳出了主动语态与被动语态相互转换的机械性操练的圈子。事实上,并不是所有句子都可以转换成被动语态,与此同时,有些句子用被动语态来表达更加符合具体文体的表达需要,如说明文等。情态动词的复习在本单元也占一席之地。 在复习被动语态时注意总结那些以主动形式表示被动意义的动词,并牢记住它们。

  书面表达:本单元要求学生学会用英文给对方写回信,并有用英文与对方讨论问题和提出自己的看法、观点的能力。

  教学建议

  1.Lively,live,alive,living辨析:

  lively(adj.)意为活跃,有生气;栩栩如生。如:

  He may be 80, but he’s still lively. 他可能有八十岁,但仍然很有生气。

  She has a lively mind.她的思维活跃。

  live(adj.)意为活的,活生生的;带电的等,一般作定语。如:

  The cat was playing with a live mouse.猫在捉弄一只活老鼠。

  Be careful, this is a live wire.小心点,这电线带电。

  alive(adj.)意为活的,有生气的。通常作表语、宾语补足语,不作定语。如:

  The bird is alive.鸟是活的。

  Let’s keep the fish alive.让我们把鱼养活。

  living(adj.)意为活着的,一般作定语。如:

  English is a living language.英语是活着的语言。

  2.part - time是复合形容词,意为“部分时间的”,“兼职的”等。也可作副词用。如:

  Mr Cook teaches part-time in our school.库克先生在我们学校兼课。

  When he was out of work, he had to look for a part-time job.他失业时不得不找点零活做。

  与part-time 意义相反的词是full-time,作“全部时间”,“专职”解。如:

  Laying eggs is her full-time job.产卵是她的专职工作。

  He used to work full-time, but now he works four days a week.他过去全部时间工作,而现在他一周工作四天。

  3.so/as long as(conj.)意为只要……(就……),引出条件状语从句。如:

  As long as you are happy, it doesn’t matter what you do.只要你高兴,做什么工作都无所谓。

  You can go out, so long as you promise to be back before 11 o’clock.

  只要你答应十一点前回来,你可以出去。

  4.obviously (adv.) 意为显然,显而易见,很明显。如:

  Obviously you would be in a difficult position there now. 你现在显然会处境困难。

  —Is she sorry? 她抱歉吗?

  —Obviously not! Look at her. 显然不!看她。

  obvious (adj.)意为明显,显而易见。如:

  It is obvious that we must apply other methods.

  显然我们必使用别的办法。

  He was very obvious in his distrust of us.

  他很明显不信任我们。

  5.gift是可数名词,意为(天生的)才能,禀赋,词组have a gift for意为有……的才能。如:

  Mother has a gift for making guests feel at home. 母亲有使客人觉得无拘无束的才能。

  He has no gift for music. 他没有音乐在才。

  gift 还作“礼物,赠品”解,如:

  I am most grateful to you for your splendid gift. 我非常感谢你送来美好的礼物。

  Officials are not allowed to receive gifts from the public. 禁止官员接受公众赠送的礼物。

  6.so(conj.)意为因此,所以,连接并列复合句,注意英语中用并列连词so就不能用主从连词because,用了主从连词because,就不能用并列连词so。如:

  Nobody seemed about, so I went in.附近似乎没有人,所以我进去了。

  You’re not listening to me, so I’ll shut up.你不听我说,所以我就住口了。

  Because I have got a bad headache, I am not going to the concert.因为我头疼得厉害,所以不打算听音乐会。

  7.should + have + 过去分词结构,意思是本来应该如何如何,暗含事实并非如此的意思。如:

  What’s the matter? You should have received that letter?你本应收到那封信的。(事实上没有收到信)

  You should have washed the wound. But you haven’t.你本应洗一洗伤口,可你没洗。

  should not + have +过去分词结构,意思是本来不应该做某事,而事实上已经做了。如:

  You should not have said such a thing to him.你本不应该跟他讲这样的事。(事实上已经讲了)

  You should not have left college so early.你本不应该这样早就中断大学学业。

  8.link,connect,join, combine,unite

  1)link联接;联系(指不同事物间的联系)。常用be linked with与……有联系

  The interest of his is linked with that of the country.他的利益同国家的利益联系在一起。

  2)connect的语气没有combine强,表一种事物与其他事物的关系。常用be connected

  with与……相联接。如:

  Some films combine education with recreation.有些电影能融教育于娱乐之中。

  3)join连接(是指把分离的两者连接在一起)。常用join up接好, join…to把……与……相联接。如:Please join the wries up.请把电线接好。

  4)unite联合(强调二者组成一个整体以及把分散的部分统一起来)。如:

  Let's unite against the common enemy.让我们团结起来反对共同的敌人。

  9.Another good reason for taking a part-time job is that employers usually prefers to hiring someone who has already had some work experience.

  1)此句是复杂复合句,含有两个层次的从句。第一个层次的从句是由that引导的表语从句,that无词义,是连词,在从句中也不作成分。第二个层次的从句是由what引导的定语从句,who是关系代词,其先行词是someone。

  2)reason作主语,其后的表语从句须用that引导。reason后的同位语则用why引导。

  hire是及物动词,在这儿当“雇用”解,它表示付工资用某人一段时间(for a time for payment)。employ也是及物动词,它可解为“聘请(某人做……),雇用,使用”,它表示聘请某人或雇用某人到自己的单位或部门来工作(take on or appoint a person as a paid worker),常用“employ...as...”结构。如:

  They hired five more hands for the rice harvest.

  He employed the girl as a typist.

  Lesson 61教学设计方案

  StepI:Introduction:

  1. Do you think that college students should take part-time jobs? Why?

  2. Have you had any part-time jobs? If so, what were they and how did you find them?

  StepII: Tick some good reasons for taking part-time jobs mentioned in the passage. EH You can be financially (在经济上) independent

  StepIII: Further comprehension

  1. What’s the passage mainly about?

  A. It gives some tips about how to find a suitable part-time job.

  B. It tells about how Fred began his part-time job.

  C. It proves that taking part-time jobs is really helpful.

  D. It’s mainly about the advantages and disadvantages of working part-time.

  2. Fred Pearson was going to _____ when a tourist stopped him and asked for directions.

  A. attend classes

  B. listen to a lecture

  C. deliver a lecture

  D. visit the university town of Oxford

  3. ________ main good reasons for taking part-time jobs are mentioned in the passage.

  A. Five B. Four C. Three D. Two

  4. Fred decided to show the tourist around the university town because ________-

  A. he was very kind and ready to help others in trouble

  B. he wanted to make money by doing it

  C. he did not want to listen to the boring lecture

  D. he found it enjoyable walking and talking with the tourist

  5. Taking part-time jobs is helpful, and it can help students __________.

  A. make a fortune

  B. be dependent on their parents

  C. prepare themselves for the future

  D. get nothing but some work experience

  Keys: 1. C 2. B 3. C 4. D 5. C

  StepIV.Read the first paragragh again and fill in blanks:

  Fred Pearson was walking through the university town of Oxford one morning in 1961.He was on his way to a lecture, when a tourist stopped him and asked him for directions. As Fred was going in the same direction, he walked along with the tourist. They got on so well that Fred decided not to go to the lecture but to show the tourist around the university instead. They spent a full and very enjoyable morning together, and Fred discovered that he had a gift for making a visit interesting and lively. At lunchtime, the tourist thanked him and gave him ten pounds,which was a lot of money in those days.

  1. keep on / get along / have a gift for / lead to/value/discover

  (1) Donna, how are you ____ with your new job?

  (2) We did not ____. We were not suited to one another.

  (3) Too much work and too little rest often_____ illness.

  (4) She _____ wiping her eyes with the back of her hand; she must be weeping.

  (5) Miss Huang dislikes Eric because he _____ asking too many silly questions.

  (6) Alien and I are real friends; we ________ friendship more than anything else in the world.

  (7) Gilbert _______ electricity, but Edison invented the light bulb

  Keys: (1) getting along (2) get along (3) leads to (4) keeps on (5) keeps on

  (6) value (7) discovered

  StepV Language points:

  1. Fred Pearson was walking through the university town of Oxford one morning in 1961.He was on his way to a lecture, when a tourist stopped him and asked him for directions.

  I was just coming along to see you ________ I ran into Wilson.

  A. while B. when

  C. whenever D. on which

  2. As Fred was going in the same direction, he walked along with the tourist. They got on so well that Fred decided not to go to the lecture but to show the tourist around the university instead.

  I saw a police officer was coming ________ our direction.

  A. on  B. to  C. toward  D. in

  3. They spent a full and very enjoyable morning together, and Fred discovered that he had a gift for making a visit interesting and lively.

  Ann is a born teacher, I mean she has a _____ for teaching.

  A. ability  B. present   C. gift  D. possibility

  4. For one thing,when you earn money,you will not have to keep on asking your parents for money.You can buy whatever you need if you have enough money.

  They tried to keep____ the same speed.

  A.on   B.with  C.out  D.up

  5. Another good reason for taking a part-time job is that employers usually prefer to hire someone who has already had some work experience .They value someone who leads an active life and is anxious to learn.

  # Mrs Smith was _______ about her daughter being out so late at night.

  A. eager B. anxious C. excited D. keen

  Keys:B,D,C,D,B

  Lesson 62教学设计方案

  StepI: Listening practice:

  I) Listen to the first letter and answer:

  1.What problem does John have at work?

  A. He can’t get on well with the other workers.

  B. His workmate is stealing his things.

  C. One of his workmate is stealing things from the workplace.

  D. His workmates dislike him and try to put him in a difficult position.

  2.“I think I’m in a difficult position.” The underlined word has the same meaning as the one in “__________”

  A. Can you show me the position of the school on the map?

  B. He is lying in a very uncomfortable position.

  C.Tom was elected General Secretary, and held this position until he was retired.

  D.Madame Michel found herself in an embarrassing position when her secret was out.

  II) Listen to the second letter and answer:

  What advice does Marty give?

  A. Don’t say anything to the manager or to the thief.

  B. Catch the thief stealing meat on the spot.

  C. Check his bag before leaving work every evening.

  D. A & C.

  III) Listen to the third letter and answer:

  From Marty’s first letter,we know he is ______.

  A. selfish

  B. brave but careless

  C. understanding, clever and careful

  D. brave and willing to fight for truth

  IV) In Marty’s second letter, what advice does Marty give John?

  A. Keep quiet and say nothing about it.

  B. Report this worker to the manager.

  C. Tell lies to the manager.

  D.Go and tell the worker not to do it any more.

  Keys:. 1. C 2. D 3. D 4. C 5. B

  StepII.Languae points:

  1. It’s a part-time job, so I only work evenings.

  2.I agree that it is a difficult situation. I’m afraid it is quite common that people steal things from their workplace.

  3. But I advise you to check your bag every evening before going home. It is quite possible that the thief might put some meat in your bag, hoping you will be caught and called a thief.

  4. In fact I’m rather surprised you haven’t done so already. In my personal opinion, you should have done this as soon as you found out he was stealing.

  StepIII:Language focus

  1. Ms Amy warned that those who had been caught_____ on the exams would be severely punished.

  A.cheated  B.to cheat  C. cheating  D. to be cheating

  2. The audience waited until the curtain rose and then _____ into laughter at the sight of the funny actor.

  A. broke  B. went  C. started  D. burst

  3. _________ the young ones, the soldier ants form two lines, one on each side.

  A. Protecting  B. Protect  C. To protect  D. Being protected

  4. Most animals run away when they see or hear army ants coming, but sometimes, a large animal is_____.

  A. possible to   B. able to  C. unable to  D. able not to

  5. _______ knowing some Greek, Cynthia was also fluent in Italian.

  A. Beside  B. Except  C. Besides   D. Except for

  6. The daisy is a(n)_______ flower in English fields.

  A. common   B. ordinary   C. usual  D. regular

  7. The manager sat in his office, ________ how to stop stealing in the company.

  A. to think  B. thought  C. thinking  D. is thinking

  8. Can you doubt _______ the new play is the hit of the season?

  A. that  B. whether  C. if   D. when

  9. “William must be so ______, living ______ in Spain. I wish he’d meet someone nice.”

  A. alone; alone  B. alone; lonely   C. lonely; lonely   D. lonely; alone

  10. Can you think of a TV program or film _____ there is a traditional Chinese wedding?

  A. that  B. where  C. in which  D. which

  11. -Which film shall we go and see?

  -________.

  A. I’m afraid not  B. I’ll leave it to you

  C. Yes. I quite agree with you  D. I think it’s interesting and exciting

  12. Mrs Smith was _______ about her daughter being out so late at night.

  A. eager  B. anxious  C. excited  D. keen

  13. With all this work on hand, Daniel ______ to the cinema last night.

  A. mustn’t go  B. wouldn’t go

  C. oughtn’t go  D. shouldn’t have gone

  14. _________ in a seemingly endless war, the general was forced to evaluate the situation again.

  A. Since the loss of 50,000 soldiers

  B. Because of 50,000 soldiers having lost

  C. Having lost over 50,000 soldiers

  D. 50,000 soldiers were lost

  15. ______ a teacher in a university, it is necessary to have at least a master’s degree.

  A. To become  B. Become  C. One becomes  D. On becoming

  Keys: 1. C 2. D  3. C 4. C  5. C 6. A  7. C  8. A 9. D

  10. C 11. B 12. B 13. D 14. C 15. A

  探究活动

  If you work in a meat factory and you find some workmate stealing meat, what should you do?

  Do you think it’s a good way to keep silent?

收藏

高考院校库(挑大学·选专业,一步到位!)

高校分数线

专业分数线

热门专题

高考网
  • 自主命题
  • 统一命题